Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Het Fotofestival aan de Maas in Rotterdam vindt plaats van 10 t/m 13 mei 2018. Eén van de activiteiten is een expositie in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

De tentoonstelling beoogt het beste te laten zien van wat Nederlandse vrijetijdsfotografen te bieden hebben.

Door curator Nicole Robbers is een selectie gemaakt uit 2700 ingezonden series. Mijn foto Picknick, een collage van 24 beelden, hoort bij de gekozen series. In totaal wordt werk van 41 fotografen getoond.

De foto’s zijn gemaakt op het Wilhelminapark en Park Lepelenburg in Utrecht, in de jaren 2015 en 2017. Ik vroeg aan de personen (meestal jong volwassenen, studenten, die daar geregeld komen) of ik hun eten en drinken, of wat daar van over was, mocht fotograferen. Bij niemand was er bezwaar, wel de verbazing dat zoiets een foto waard was. Maar het ging mij natuurlijk niet alleen om het eten, maar ook om de armen en benen die rond dat eten ‘uitgestald’ waren. De losse foto’s zijn wel aardig, maar juist in een matrix van 6×4 foto’s komt de verscheidenheid aan kleuren en vormen goed tot uiting. Mooie kleedjes, slordige lapjes, gras, keurig verzorgd of een ratjetoe. Eten dat zorgvuldig was voorbereid of pizza’s en snelle happen. En overal drank.

De catalogus Holland Fotografeert van de expositie wordt door Hollandse Beelden verzorgd.